Vuokranantajan tietopankki

Millainen on hyvä sijoituskohde

Postitettu: 03/05/2014
Sijainti ja asunnon koko ovat sijoituskohteen/-asunnon tärkeimmät kriteerit. Pienet asunnot ovat yleensä kaikista tuottavimpia sijoituskohteita. Viime vuosina parhaiten ovat tuottaneet kasvukeskuksissa ja yliopistokaupungeissa opiskelijoiden suosimilla alueilla sijaitsevat pienet asunnot eli yksiöt ja kaksiot. Opiskelijat arvostavat hyviä kulkuyhteyksiä kaupungin keskustaan ja opiskelupaikkaansa.

Tarkasta siis aina kulkuyhteydet keskustaan sekä etäisyys oppilaitoksiin. Keskustan asunnoissa arvo säilyy ja yleensä poikkeuksetta kasvaa vuosien mittaan. Hyvällä paikalla sijaitsevalle vuokra-asunnolle on aina ottajia, myös myyntivaiheessa. Varminta tuotto on siis asunnoille, jotka sijaitsevat muuttovoittopaikkakunnilla, joilla on useitaoppilaitoksia ja suuria teollisia työnantajia.

Onko asunnon yleiskunto hyvä?

Kiinnitä erityisesti huomiota keittiön koneisiin ja kalusteisiin sekä kylpyhuoneeseen. Nämä ovat kalleimmat huoneet remontoida. Lauta-, parketti- tai laminaattilattia antaa myös siistin vaikutelman. Pohdi, haluatko itse remontoida asunnon vai haluatko ostaa asunnon mahdollisimman hyvässä kunnossa?

Onko pohjaratkaisu ja kokonaisuus toimiva?

Entä huonekorkeus, valo ja väljyys? Onko asunnossa hukkaneliöitä vai onko kokonaisuus käytännöllinen ja toimiva? Mahtuuko kylpyhuoneeseen pesukone ja keittiöön ruokapöytä, entä löytyykö hyvin säilytystilaa?

Onko asunto rauhallinen vai meluisa?

Ylimmistä kerroksista maksetaan aina eniten. Jos asunto on ensimmäisessä kerroksessa, ikkunat eivät saisi mielellään olla kadun tasolla. Sisäpihan asunnot ovat yleensä rauhallisempia ja halutumpia. Onko kadulla kova meteli, liikennöivätkö julkiset kulkuneuvot suoraan ikkunan alla? Onko asunnossa myyntiä edistäviä erikoisominaisuuksia?

Hissi ja talon mielenkiintoinen arkkitehtuuri

lisäävät yleensä vuokralaisten mielenkiintoa, samoin kuin autopaikka, kakluuni, parveke, oma sauna, takka tai avarat näkymät. Hyvät talonyhtiön tarjoamat yhteiset tilat, esim. pesutupa lisäävät mielenkiintoa.

Laske sijoitusasunnon vuosituotto

Sijoitusasunnon tuotto koostuu vuosituotosta (vuokratuotto) ja mahdollisesta myyntivoitosta.

Vuosituottoprosentin laskemiseen on monia malleja, mutta Suomen Vuokranantajat ry. suosittelee seuraavaa laskentakaavaa:

(kuukausivuokra – vastikkeet) x (100 – pääomaveroprosentti) x 12

----------------------------------------------------------------------------------

velaton ostohinta + remontit + varainsiirtovero

Viimeksi muutettu perjantai, 23 lokakuu 2015 17:16
Luettu 4981
Julkaistu kategoriassa Vuokranantajan tietopankki