Vuokranantajan tietopankki

Vuokranantajan ilmoittamisvelvollisuus - remontit

Postitettu: 02/18/2014
Vuokranantaja on velvollinen ilmoittamaan taloyhtiötä ja huoneistoa koskevista remonteista vuokralaiselle itse henkilökohtaisesti. Remonteista asuntoon tulisi informoida puolta vuotta ennen niiden aloittamista. Pienistä remonteista ja kohennuksista, esimerkiksi ikkunahelojen vaihdosta tai ovikarmien maalauksesta vuokralaisen tulee tietää viimeistään 14 vuorokautta aiemmin. Lain mukaan vuokralaisella on oikeus saada kohtuullinen vuokran alennus ajalta, jonka  asunto on puutteellisessa kunnossa.

 

Esimerkiksi saniteettitiloja tai keittiötä remontoitaessa asumisolosuhteet heikkenevät olennaisesti siitä, mitä vuokrasopimukseen on kirjattu, jolloin vuokralaisella on oikeus kohtuulliseen vuokranalennukseen. Yksiselitteistä ohjetta alennuksista ei ole kuitenkaan olemassa, joten vuokranantajan on yhdessä vuokralaisen kanssa määriteltävä haitat ja niiden vaikutus asumiseen. Suositus vuokran alennuksen määrästä on 15-30 prosenttia siltä ajalta kun remontista on haittaa.

Alennus vuokrasta annetaan yleensä jälkikäteen, koska usein remonttien tai niiden aiheuttaman haitan kestoa on vaikea ennalta arvioida.

Remonteista ilmoittaminen vuokralaiselle

Ainoa juridisesti pätevä ilmoitusmenettely vuokranantajalta on kirjattu kirje. Taloyhtiön tiedote ei riitä, koska tiedotteiden perille pääsystä ei voi olla varma. Vuokranantajan tulisi informoida remonttipäätökset eteenpäin heti kun tieto on itse saatu. Jos kirjattu kirje tuntuu hankalalta, myös sähköpostiviesti käy - kunhan kuittaus tulee takaisin vuokralaiselta.

Näin onnistut:

  1. Varmista tiedon perillemeno. Kirjattu kirje on ainoa juridisesti pätevä tapa ilmoittaa vuokralaisille remonteista. Kun hoidat  tiedotusvelvoitteitasi sähköpostitse, pyydä vuokralaiselta aina kuittaus.

  2. Neuvottele joustavasti. Kun vuokralainen haluaa hyvitystä remonttihäiriöistä, pyydä ehdotus, jossa hän kuvailee haittaa ja määrittelee sopivan summan. Tee oma tarjouksesi. Lain mukaan vuokraa on alennettava kohtuullisesti siltä ajalta, kun asunto ei ole sovitussa kunnossa.

  3. Tehkää päätös jälkikäteen. Koska remontin aiheuttamia harmeja voi olla hankala ennakoida, vuokralaisen kanssa voi sopia, että haitat todetaan ja vuokranalennus annetaan remontin valmistuttua.
Viimeksi muutettu keskiviikko, 17 joulukuu 2014 23:12
Luettu 5552
Julkaistu kategoriassa Vuokranantajan tietopankki
Muita artikkeleita tässä kategoriassa: Millainen on hyvä sijoituskohde »